onsdag 20 april 2011

Påsk - Ostara

(bild lånad av Google.se)


Nu är det snart tid för att fira påsken. Jag firar den inte på något speciellt sätt men jag tycker att det ska bli underbart med några dagars sammanhållande ledighet, det kommer att bli mycket närkontakt med naturen för att fira vårens återkomst (uppståndelse).
Nu firas ju Ostara den 21/3 vid vårdagjämningen. Detta firande är ca. 5000 år, helt fantastiskt.


Både Ostara och det engelska namnet för Påsk (Easter) kan härledas från den germanska gudinnan Eostre, vilken skulle kunna vara en variant av Ishtar, Astarte och Aset (Isis). Eostre är svår att spåra tillbaka i tiden.
Tidigare så var vi förmodligen inte medveten om dagjämningarna innan kristendomen förde sin Påsk med sig.
Trots det har dagjämningarna många hedniska övertoner, och så även Påsken som är den kristna motsvarigheten till Ostara.
Kristendomen har ett mycket noggrant sätt att bestämma när Påsken ska infalla (den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen) vilket är ett väldigt hedniskt sätt att bestämma datum för någonting på.


Även ägget är en förkristen symbol. Ägget symboliserar Världen som lagts av Gudinnan och som öppnas genom hettan ifrån Solguden och det är denna äggkläckning som ska firas vid denna vårens solfestival.



(bild lånad av Google.se)
 

Detta är den riktiga vårens början, tiden då ljuset och mörkret är lika starka men då solens krafter växer sig allt starkare.
Förmodligen dröjer sig ännu vintern kvar något, angelägen om att få njuta av sina sista flämtande andetag innan den måste vika undan för den här gången.
I träden kvittrar de morgonpigga fåglarna och försöker väcka naturen till liv.
Under ytan sträcker fröer och säd på sig och upptäcker sina slumrande krafter som befunnit sig i dvala.
Snart kommer de blomma upp och sprudlande smycka den ännu kala och bruna naturen med sina klara färger. Den unga solen pockar värmande på uppmärksamheten och fyller oss med livslust och glädje.
Detta är början till en tid med överflöd i alla tänkbara former.
Vi firar födelsen och solljusets återkomst.


Jag önskar alla en riktigt härlig helg, gå ut i naturen, plocka lite vitsippor och ris och smycka ert altare.
Glädj er åt denna underbara tid och spegla er i naturen för att få en djupare känlsa av att ni följer dess gång.


Tusen Kramar & Solstrålar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar